PRESA CANARIO

Presa Canario on espanjalainen vartiokoira, karjalaumojen vahti, joka on kotoisin Teneriffan ja Gran Canarian saarilta. Rodun syntymisestä asti ne ovat olleet selvästi molossityyppisiä karskeja, tempperamenttisia ja voimakkaita mutta silti ketteriä, toimeliaita ja uskollisia. Rotu on palvellut omistajaansa vartioiden perhettä ja karjaa.

Olemukseltaan canario on rauhallinen, se on kuitenkin erittäin tietoinen ympäristöstään, tarkkaillen sitä. Jos tilanne vaatii toimintaa canario ei harkitse kahdesti. Rotu ei kuitenkaan ole sellainen joka levottomasti juoksentelee sinne tänne. Toimintakyky kanariolla on omaa luokkaansa. Rotu sopii erinomaisesti vahdiksi. Luonteeltaan se on hyvin itsevarma ja tasapainoinen. Käyttäytyminen on vakaata ja ylvästä. Perheenjäseniään kohtaan rotu osoittaa kiintymystä, kunnioitusta ja tottelevaisuutta. Se rakastaa perhettään yli kaiken.

Vieraita kohtaan canario voi olla epäluuloinen ja etäinen. Vierasta canariota ei tule lähestyä ilman koiran omistajan lupaa ja läsnäoloa. Koira ei välttämättä näytä aikeitaan päällepäin. Se ei välttämättä murise, hauku tai näytä hampaitaan vaan voi tarttua ranteeseesi jos yrität koskettaa sitä. Parhaiten koiran elekielen tunnistaa koiran oma omistaja. Omistajan tulee osata arvioida nämä tilanteet ettei vahinkoja pääse syntymään. Vartiointi ja puolustaminen kuuluvat koiran rotuun ja niiden
tulisikin olla osa tätä rotua, ei yritetä muovata niitä pois. Canarion tulee olla valmis puolustamaan itseään ja perhettään missä vain milloin vain.


Vaikka rotu on jossain määrin mielyttämishaluinen se ei kuitenkaan ole palveluskoira. Rodun
saalitusvietin ei kuulu olla suuri vaan sen tulee pystyä keskittymään rodun olennaiseen tehtävään eli vartiointiin. Rodun kanssa kuitenkin voi ja tuleekin harrastaa. Canario nauttii tekemisestä omistajansa kanssa ja antaa omistajalleen paljon. Motivointi ja kuinka tätä rotua motivoidaan toimimaan ovat kuitenkin asia erikseen. Koiran motivointiin käytetään enemmän aikaa ja perehtymistä. Eri yksilöille käyvät erilaiset motivointikeinot. Tutustuessasi omaan koiraasi opit kuinka motivoida juuri tätä yksilöä, mistä tekemisestä ja harrastuksesta koira nauttii, josta molemmat nauttivat ja kehitystä ja tuloksia syntyy. Jokaisella koiralla tulee olla ainakin perustottelevaisuus, että arki on mukavaa ja stressitöntä. Henkilökohtaisesti pidän rotua kovinkin jääräpäisenä joten omistajalla tulee olla päättäväisyyttä, aikaa, erilaisia toimintamalleja, ja hyvät hermot, jotta koirasta saadaan kunnon kansalainen. Tietynlainen asenne ja suhtautuminen asioihin helpottaa myös elämää.


Presa Canario on useimmin epäsosiaalinen toisia vieraita koiria kohtaan. Tämän pois saaminen voi olla jopa mahdotonta. Rotu on kuitenkin ollut alunperin myös yleinen koirataisteluissa, joten tämä perimä voi olla hyvinkin tiukasti juurtuneena koiraan. Ulkoillessa canario on yleensä välinpitämätön vieraita koiria kohtaan. Mutta jos koiran reviirille (tai sen mielestä sille kuuluvalle alueelle) tulee vieras koira voi tilanne päättyä huonosti. Tälläiset tilanteet ehkäistäkseen tulee omistajan olla valveutunut ja tiedostaa, että canario on mahdollisesti aggressiivinen toisia koiria kohtaan jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään.

Niinkuin muissakin roduissa tulisi välttää sitä, että koira pääsee taistelemaan toisen koiran kanssa. Omistajan tulee pyrkiä myös siihen, että toinen koira ei pääse hyökkäämään koiran kimppuun. Tämä edesauttaa canariossa piilevää taistelukoiraverta aktivoitumaan ja koira voi hakemalla hakeutua tilanteisiin jossa olisi mahdollista taistella. Joskus voi tapahtua myös niin, että koirien leikkiessä voi tilanne yltyä niin kuumentuneeksi ja rajuksi, että canario yltyy taistelemaan tosissaan. Nämä tilanteet tulisi omistajan pystyä ennakoimaan.

Omistajan tulee pystyä lukemaan koiraansa. Presa canarion tulee tietää kuka on johtaja ja sitä ei tule päästää niskan päälle. Kokenut koiranomistaja tietää kuinka koira tietää paikkansa. Vaikka canario on vahva ja itsepäinenkin rotu ei siihen tule käyttää fyysistä väkivaltaa (niinkuin ei mihinkään muuhunkaan rotuun). Fyysisellä väkivallalla ei saa aikaan kuin haittaa, aran, pelkoaggressiivisen koiran, joka ei kunnioita omistajaansa lainkaan. Canarion luottamus ja kunnioitus tulee ansaita jotta siitä saa maailman parhaan ystävän. Luottamus ja kunnioitus kehittyvät pikkuhiljaa kun perustukset ovat valmiit ja työtä koiran eteen/kanssa tehdään saadaan aikaan vankka ja luja sidos omistajan ja koiran välille, joka ei murru koskaan.


Stubborn Guardian Riikka Kemppainen 0504145780 rigsu_@hotmail.com
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!